İçeriğe geç

Bezirhan Ne Demek

Bezirhan nedir?

Keten tohumu yağı fabrikaları, keten tohumu yağının üretildiği endüstriyel fabrikalardır. İzgın, belemir, zeyrek ve aspir bitkilerinin tohumlarının iki ağır taş arasında ezilmesiyle elde edilen keten tohumu yağı, uzun yıllardır mekanik yağlama, aydınlatma ve beslenme amacıyla kullanılmaktadır.

Bezirgan kime denir?

İslam Ansiklopedisi’ne göre Bezirgân, “ticaretle, para alışverişiyle ve kamu ve özel kuruluşlara mal tedarikiyle uğraşan büyük tüccar” anlamına gelir. Kelimenin kökeni Farsça “bâzârgân” veya “bâzergân”dır.

Bezirhane ne demek TDK?

Özellikle klasik Osmanlı döneminde endüstriyel bir bitki olan Zeyrek, aslında “yabani keten tohumu” anlamına gelir. Tohumlardan “bezirhane” adı verilen fabrikalarda yağ çıkarılırdı ve bu yağa “keten tohumu yağı” denirdi.

Osmanlıda bezirgân ne demek?

Bezirgân, “ticaret, para alışverişi ve resmi ve özel kuruluşlara mal temini ile uğraşan büyük tüccar” anlamına gelir (İpşirli, 1992, s. 103). Bezirgân terimi, Osmanlı dönemi belgelerinde özellikle ipek ve kumaş ticaretiyle uğraşan zengin tüccarı ifade etmek için kullanılmıştır.

Bezirhane nedir?

Osmanlı döneminde keten tohumu yağı, keten tohumu yağı adı altında ticari binalarda üretilirdi. Daha çok endüstriyel kullanımıyla bilinen keten tohumu yağı, yakın zamana kadar Anadolu’da hem aydınlatmada lamba yağı olarak, hem hayvancılıkta yem ve tıbbi yağ olarak, hem de mutfaklarda yemeklik yağ olarak kullanılıyordu.

Melemir bitkisi nedir?

Pelemir, buğday tarlalarında doğal olarak yetişen ve Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen yıllık bir ottur. Daha önce ot olarak bilinen Pelemir bitkisi, 2017 yılında Türkiye’nin ulusal çeşit listesine dahil edilmiş ve kültür bitkisi olarak değerlendirilmiştir.

Bezirgan hangi dilde?

bezirgân – İngilizce sözlük. Farsça bāzārgān بازارگان “dükkân sahibi, tüccar” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Bezirgan başı kaç kişilik?

Diğer öğrencilerden ayrı olarak iki öğrenci, kendilerine bir meyve ismi seçerek dükkan sahibi olurlar.

Bezirganlığı ne demek?

1. Bayi: O zamandan beri giderek alıştığım ikinci el kitap ticareti, kütüphanemi önemli ölçüde genişletti (Ömer Seyfeddin). 2. Montaj: Müdahaleci davranış, kişinin kendi çıkarlarını, bencilliğini, şahsi menfaatini aşırı düşünerek çıkar sağlama durumu.

Bungun ne demek TDK?

Kubbealtı Sözlük s. (< bun-gun) günlük konuşma dili. Sıkıntılı, kasvetli.

Sömek ne demek TDK?

Somek: koçanda mısır.

İliyen ne demek?

Kase: Genellikle içinde bir şey yıkamak için kullanılan, metal veya plastikten yapılmış sığ kap veya çanak.

Bezirgân başı ne demek?

Bezirgânbaşı, Büyük Türkçe Sözlük’e göre “padişahın kullanacağı yünlü, kumaş, tülbent gibi eşyaları sağlamak ve korumakla görevli kişi” anlamına gelmektedir. “Bezirgân” tek başına “tüccar” anlamına gelirken, “bezirgânbaşı” sarayda görevli bir kişiyi ifade etmektedir.

Osmanlıda oğlan ne demek?

Boy kelimesi mutlaka kötü niyetlerle seçilmiş genç bir oğlan anlamına gelmez. Belki de Enderun denilen İç Saray’da kullanılmak üzere seçilen Devsirme’ler olarak da adlandırılır. İç Saray’da çalıştırıldıkları için onlara iç oğlanlar denir.

Tüccarın anlamı ne?

Bir tüccarın ne olduğu sorusunun cevabı kısaca alım satımla ilgilenen bir meslek grubu olarak verilebilir. Tüccar kendi adına veya başka bir şirket adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen mal veya hizmetleri bir kar payı ekleyerek satar. Halk arasında “iş adamı” olarak da bilinir.

Bezirgan ne demek TDK?

TDK’ya göre Bezirgan, tüccar ve Yahudi anlamına gelen bir kelimedir. Bezirgan kime denir? “Bezirgan” kelimesinin kimler için kullanıldığı merak konusudur. Bezirgan, tüccar olan kişiler için yaygın bir kelimedir.

Vezirhane nedir?

Keten değirmenleri, yapıldığı dönemde yöre halkı tarafından aydınlatma amaçlı kullanılan keten tohumu yağının üretildiği yerlerdir. Keten yağı, izgın adı verilen bir ot türünün keten değirmeninde ezilip işlenmesi ve daha sonra ottan elde edilen yağın işlenmesiyle elde edilirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sarışın Escort