İçeriğe geç

Sivas Hangi Soydan

Sivaslılar hangi soydan gelir?

Oğuz Kağan destanına göre Alkaevli (Alkarevli) boyu 24 Oğuz boyundan biridir. Günümüzdeki yerleşke Sivas civarındadır.

Sivas kökeni nedir?

Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus Şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.

Sivas nerenin göçmeni?

Sivas’ın nüfusunun çoğunluğunu değişik zamanlarda bölgeye yerleşen Türkmenler oluşturmaktadır. İlde ayrıca Kafkas göçmenleri de bulunmaktadır. Kızılırmak Havzası; Şehirde Orta Anadolu iklimi, Yeşilırmak; Karadeniz ve Fırat Havzası ise onu Doğu Anadolu iklimi ile bağlamaktadır.

Sivas’ta kimler yaşamıştır?

Sivas Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yazılı kaynaklara göre Hititler, Asurlular, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve son olarak 11. yüzyılda egemenlik kurmuştur. Yüzyılın ortalarından itibaren Türklerin eline geçmiştir.

Sivaslıların soyu nereye dayanıyor?

“Sivas İlbeylileri” günümüzde kendilerine İlbeyli (Elbeyli) diyen ve ağırlıklı olarak Sivas şehir merkezi ile şehrin güneybatısındaki 42 köyü kapsayan İlbeyli bölgesinde yaşayan veya kökenleri bu köylere dayanan Türkmenlerdir.

Sivas hangi boy?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Sivaslılar Alevi mi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivas’ta hangi milletler var?

Var olan en eski şehirlerden biridir. Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin her biri bu topraklarda derin izler bırakmıştır. Sivas ili bugün hala bu medeniyetlerin zengin kültürel izlerini taşımaktadır.

Sivas’ın ilk ismi nedir?

Farklı zamanlarda Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis ve Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Bölgedeki ilk yerleşim Neolitik döneme (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.

Sivas ermenilerine ne oldu?

Sebastia (Sivas) Alis Nehri (Kızılırmak), 1915 1915 Ermeni Soykırımı sırasında, Sebastia Eyaletindeki Ermenilerin çoğu öldürüldü ve geri kalanı sürgün edildi. Sürgün edilen Ermenilerin çoğu şehit oldu. Hayatta kalan az sayıdaki Ermeni (özellikle kadınlar ve çocuklar) zorla Türkleştirildi.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas hangi ilçesi Alevi?

Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Alevi olduğunu söyleyebiliriz.

Sivas hangi beylik?

Danişmentli Beyliği 1075 yılında Sivas’ta kurulmuş olup, kısa bir süre Selçuklu etkisinde kalmıştır. 1143’ten sonra Danişmentliler arasındaki taht mücadeleleri bu beyliğin gücünü kırınca Anadolu Selçuklularını yeniden birleştiren Mesud I, 1152’de Sivas’ı fethetmiştir.

Sivas hangi ilden ayrılma?

1923 yılında Cumhuriyetin ilanından önce Sivas’ın 10 ilçesi vardı: Aziziye (Pınarbaşı), Darende, Divriği, Gürün, Kangal, Koçhisar (Hafik), Suşehri, Şarkışla, Yıldızeli ve Zara. Şebinkarahisar 1923 yılında il olunca Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri de Sivas’tan ayrıldı. 1927 yılında Aziziye Kayseri…

Sivas ne zaman Türklerin oldu?

Bu dönemde Sivas’ın adı Sebaset’tir. 1059’da Anadolu’ya gelen Türkmenler bir süre Sivas’ı yönettiler. Ancak Sivas ve çevresinin son Türk hakimiyeti ve Türkleşmesi 1071’deki Malazgirt Muharebesi’ni izleyen yıllarda gerçekleşti.

Sivaslıların mezhebi nedir?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivaslı nereli?

Coğrafi olarak Sivaslı, Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümünde yer almaktadır. Uşak iline bağlı bir ilçe olan Sivaslı, yaklaşık 486 km²’lik bir alana sahiptir. Uşak’ın güneydoğusunda, Bulkaz Dağları’nın eteğinde kurulmuş olup, Uşak-Denizli devlet yoluna 35 kilometre mesafededir.

Sivas Türkmenleri nereden gelmiştir?

1734 yılında İran’dan Türkmen aşiretleri getirilerek buraya yerleştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda göçebe örgütler, idari ve mali kimliğe sahip belirli bir bölge içerisinde yazlık ve kışlaklarda yaşıyorlardı.

Sivaslı Alevi mi?

Sivas Alevileri Sivas, Türkiye’de en fazla Alevi köyüne sahip ildir. Sivas Alevilerinin önemli bir kısmı Türkmen’dir. Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde, bölgede 500 yıldır ikamet eden Koçgiri Alevileri bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir