İçeriğe geç

Basın Milletin Genel Sesidir Ne Demek

Mustafa Kemal Atatürk’ün basın özgürlüğü hakkındaki düşünceleri nelerdir?

Tüm ilerlemelerin ve kurtuluşların anası özgürlüktür. Basın, ulusun ortak sesidir. Basın, bir ulusu aydınlatma ve yönlendirmede, bir ulusa ihtiyaç duyduğu entelektüel beslenmeyi sağlamada, kısacası, bir ulusun ortak bir yönde hareket etmesini sağlamada bir güç, bir okul, kendi başına bir rehberdir; bu hedefin amacı mutluluktur.

Mustafa Kemal’in çıkardığı basın yayın organları ve eserleri nelerdir?

Kurtuluş Savaşı’nın ilk günlerinde verdiği demeçler ve düzenlediği kongrelerle kamuoyunu bilgilendiren Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra çıkardığı Minber, İrade-i Milliye ve Hâkimiyet-i Milliye gazeteleriyle Anadolu’da sesini duyurarak halkın desteğini sağladı.

Basın milletin müşterek sesidir ne demek?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Basın milletin ortak sesidir.” sözü basının toplumu eğitme misyonunu en iyi şekilde anlatmaktadır.

Basın özgürlüğü ne anlama gelir?

Basın özgürlüğü, herhangi bir çoğaltma ortamı aracılığıyla haber, fikir ve düşünceleri özgürce ifade etme özgürlüğüdür. Bu, bilgi ve fikirleri özgürce toplama, yorum ve eleştiri yoluyla bunları çoğaltma ve bunları özgürce yayınlama ve yayma hakkını içerir.

Atatürk’ün benim gazetem dediği gazete nedir?

14 Eylül 1919’da Sivas’ta yayın hayatına başlayan “İrade-i Milliye” gazetesi, Heyet-i Temsiliye adına Mustafa Kemal tarafından kurulmuş ve çıkış izni Sivaslı gençlerden Demircioğlu Selahattin (Ulusalerk) adına alınmıştır.

Milli Mücadelenin ilk basın yayın organı nedir?

İrade-i Milliye: Mustafa Kemal Paşa’nın Heyet-i Temsiliye adına yayın yapan ilk Milli Mücadele gazetesi olarak 14 Eylül 1919’da Sivas’ta yayın hayatına başladı.

Atatürk döneminde ülkemizde çıkan gazeteler nelerdir?

Yaptıklarını ve yapacaklarını kamuoyuna duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. Atatürk, Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye olmak üzere üç gazete çıkarmıştır.

24 Temmuz ne günü?

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi 2024’te 180 ülke arasında 158. sırada yer alan ülkemizde, 24 Temmuz’da “Gazeteciler ve Basın Günü”nü sembolik olarak kutlayabiliriz. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince “24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü” olarak adlandırılıyor.

Basın nedir?

Dar anlamda basın yalnızca gazete ve dergileri kapsarken, daha geniş anlamda basının belirli zamanlarda basılan ve topluma her türlü haber ve fikri ileten tüm yayın ürünlerini kapsar. Genellikle günlük basın ürünlerine gazete, haftalık, iki haftada bir ve aylık basın ürünlerine ise dergi denir.

Basının çekme hakkı var mı?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinde şöyle denilmektedir: “Herkes ifade özgürlüğüne sahiptir.” Bu hak, kamuoyunun müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetmeksizin, görüş sahibi olma, bilgi ve fikir edinme ve yayma özgürlüğünü de içerir.

Kanaat hürriyeti nedir?

anayasal sanat.

Basın nedir makale?

Basın yazıları; Bir konuyu açıklamak, bilgilendirmek, konuyu ayrıntılı olarak tartışmak ve gerektiğinde bilimsel bulgularla veya araştırma sonuçlarıyla desteklemek amacıyla yazılan görüş yazılarıdır.

Atatürk’ün bağımsızlık ve özgürlük hakkındaki görüşleri nelerdir?

Ulusal egemenlik için hayatımı vermek benim vicdan ve şeref görevimdir. Özgürlüğün olmadığı bir ülkede ölüm ve yıkım vardır. Tüm ilerleme ve kurtuluşun anası özgürlük ve bağımsızlıktır. Ben, ulusumun en büyük mirası ve atalarımın en değerli mirası olan bağımsızlığa olan sevgiyle dolu bir adamım.

Atatürk’e göre özgürlük nedir?

Özgürlük hem devlet hem de vatandaşları için söz konusudur. Bu, devletin özgürlüğü ve bağımsızlığı anlamına gelir. Bağımsızlık, başka bir devletin kontrolü altında olmamak ve diğer devletlerle oluşturulan topluluklarda ulusal ilkelere uygun davranabilmek anlamına gelir.

Atatürk özgürlüğü ne zaman ilan etti?

Bu noktada, 27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Meclisi’nin istifa etmesi ve Parlamento’nun güvenini kazanacak bir kabine listesi oluşturulamaması, bu soruna acil bir çözüm bulunmasını gerektiriyordu. İç ve dış koşulların neden olduğu bu gelişmeler sonucunda, 29 Ekim 1923 akşamı Cumhuriyet ilan edildi.

Atatürk’ün hangi ilkesi ile din ve vicdan özgürlüğü garanti altına alınmıştır?

Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her vatandaşın vicdan özgürlüğünün güvence altına alınması demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Sarışın Escort